НАШИЯТ ЕКИП

Силвия Костова 

Като основател, учител и ръководител на Българското училище в Атланта през последните десет години получих безценен опит и знания за културно-специфичните процеси съпътстващи имигрантските общности в САЩ. От близките ми наблюдения покрай работата ми с деца и ученици от българската общност в Джорджия, видях че предизвикателствата за запазване на семейния език са наистина огромни, тъй като обикновено децата говорят доста добре до петгодишна възраст, но в момента в който започнат училище в САЩ, доминантен език за тях става английският и те започват все по-малко и по-малко да говорят семейния език с напредването на възрастта. Друг типичен проблем е, че много често се случва тези деца от български произход да не могат да пишат и четат на български и ако в една напреднала възраст решат да учат езика, те трябва да започнат от самото начално ограмотяване.

Виждането ми за езиковото обучение в българскoто училище в Атланта е насочено не само от лингвистична гледна точка, но и от културна. Опитваме се в процеса на обучение да намираме отговори на въпросите: Кой съм аз? Къде принадлежа? и Защо?
Най-голямото предизвикателство пред бъдещото развитие на училището и неговото разрастване, за да отговаря адекватно на нуждите на семействата е да осигури и инвестира средства за професионалното обучение на преподавателите и в разработването на подходящи учебни материали, за да бъде то притегателен център за децата от общността. 

Именно на тази кауза за запазването на българския език много отдадено посветих престоя си в САЩ до момента. 
Образование и квалификация:
Магистър „Развитие на човешките ресурси“ – Villanova University, Pennsylvania- 2018-2019;
Бакалавър“Връзки с обществеността“ – Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“-2007 
Бакалавър “ Български и руски език“ към Филологическия факултет на Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ с придобита професионална квалификация учител, 2008 г.

 

 

Емилия Кръстева

Завършила съм специалност „Начална училищна педагогика“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград.

Притежавам магистърска степен с професионална квалификация „Магистър –Експерт и учител по Информационни технологии в началните класове“, а също и V-та Професионално-квалификационна степен към Софийски университет.

Работила съм като начален учител в България и имам педагогически стаж 13 години.

Работата с деца ми носи истинска радост и удовлетворение. Радвам се, че съм част от екипа на Българско училище в Атланта.

 

 

 

 

Елена Костова

Завърших полувисше образование за начален учител в град Бургас, а по-късно висше и магистратура в ПУ „П. Хилендарски“. Защитих  пета и четвърта квалификационна степен в Тракийския университет. Работих в продължение на 20 години в ОУ „Л.Каравелов“ гр. Ямбол, откъдето съм и родом.

 Обичам да виждам израстването на децата като личности, които с присъщото им за възрастта любопитство задават трудни /за отговор/ въпроси.

За мен е важно децата да знаят, да могат и да бъдат добри хора. Всяко дете следва своя път, а ние /родители и учители/ сме доволни и щастливи, когато те успяват!

 

 

Теодора Пейкова                                                    

Теодора започва да се занимава с български народни танци още от детството си. Завършва Националното училище за танцово изкуство в град София – профил „Български танци“, след което продължава образованието си в България и САЩ в други области, където намира и професионалната си реализация.Участвала е в различни танцови ансамбли и формации в България като изпълнител, а също така и работила като преподавател на деца в предучилищна възраст и начален курс.

От години живее и работи в Съединените Американски Щати заедно със съпруга си и двете им деца.  От началото на 2018г.  е част от екипа на Българското училище „Св. Константин-Кирил Философ“ гр. Атланта като преподавател по български народни танци.

„За мен е безкрайна радост и чест да работя с децата от Българското училище и да им предоставя възможността  да се докоснат до магията на българския фолклор, бит и култура. Няма по-голяма награда от тази да запалим любовта към България в детските сърца, изграждайки съзнанието им на личности, които да се наричат с гордост българи !“

 

 

Нина Димитрова                                                    

Казвам се Нина Димитрова.

Родена съм в гр. Берковица през 1968г. По професия съм Начален учител. Висшето си образование  завърших в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в  Благоевград през 1990 година. 
Притежавам две следдипломни квалификации. Първата е учител по физическо възпитание, а втората е „Мениджмънт на Образованието“ в ЦИУРК / Централен институт за усъвършенстване на учители и ръководни кадри към Софийския Университет /

През  периода 1994-1999 година работих като начален учител в Благоевградска община.

След това се преместихме със семейството  ми в САЩ и от 2004 година до настоящия момент работя в училище „ Sutton Middle School” в Атланта. Първо като помощник учител, учител по заместване, а в момента заемам позицията „ Records and enrollment clerk”.

Обичам децата и работата с тях ми носи удовлетворение.

Мисля, че учител не е професия ,а по-скоро призвание. Според мен да дадеш на другия и да го научиш на нещо добро е незаменимо усещане.

Обичам и уважавам българските традиции и обичаи.

Моите хобита са да танцувам български народни танци, да карам ски, обичам да пътувам и да опознавам други култури и националности.

Да обучаваш – означава да се учиш двойно.“ – Жозеф Жубер