Пазители на традициите

За пета поредна година в духа на хубавите български традиции децата от Бг училището в Атланта се включиха в автентичното пресъздаване на празника Лазаровден, организиран от самодейна фолклорна група „Роса“. Лазарски песни и хора огласиха парка Пикнивил, въпреки студеното време в Атланта.

Малки и големи лазарки, закичени с венци и цветя, облечени в пищни и красиви народни носии и кошници в ръцете наричаха и пяха за здраве, благоденствие и просперитет.
За първи път тази година се включиха и танцьорите от детската танцова фолклорна група към училището с ръководител Теодора Пейкова.

„Най-важно е , че успяхме да събудим интереса на децата с възстановката на празника. Това е смисъла да го преживеят и усетят като нещо споделено. Да почувстват красотата на нашето родно богатство“ – сподели Милена Капитанова от училищното ръководство. Тя използва възможността да благодари на Диляна Славова от група „Роса“ за подкрепата и доброто сътрудничество между организациите, както и на целия екип от педагози, родители и най-вече на децата за старанието и доброто представяне.

Организаторите се бяха постарали да не липсва нищо на празника, а наред с фолклорните изпълнения имаше и изложение на български производители на художествено ръчно творчество. Сред тях бяха и уникалните лазарски кукли на Вики Панева, които предизвикаха възхищение и радост у малки и големи.
Тази година събитието регистрира рекорден брой участници-отчетоха организаторите и насочват поглед към предстоящите събития в календара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *